2022 egy izgalmakkal teli év lesz!

2022.01.03

A 2021-es év rendkívül eredményes volt a KARC számára, minden korosztályban sikerült nagyot alkotni. A nagy sikerek azonban még nagyobb terveket szőnek és ehhez fel is kell nőni. Adamik Zoltán vezetőedzőt kérdeztük, az új év kihívásairól, céljairól. 

27 magyar bajnoki cím - minden korosztályt érintve-, szenzációs nemzetközi szereplés Palkovits István és Szűcs Szabina személyében, felsorolni is sok lenne az előző év érdemeit. Mi a titok és idén mik a főbb célkitűzések?

Szerencsésen alakultak a dolgaink, a tárgyi feltételeink nagyon sokat javultak az elmúlt években és az edző kollegáim mindegyike tudott különlegeset hozzátenni a közös eredményekhez. Németh Gyula az év edzője lett Magyarországon, ez mindent elmond a teljesítményéről. Juhász István személyében nagyot erősödött a fiú vonal, konokul és kitartóan fejleszti csoportját a sprint szakágban. Havas Csaba sprinterei is több dobogós hellyel járultak hozzá a KARC sikereihez. Melkvi Lili és Havas Vanessza remekül összeszedték a legkisebbeket, akik egyre inkább igazi karcosokká válnak. Saját csoportomban pedig több versenyző is beért és tudott az országos versenyeken bajnoki címeket szerezni. 

Sportolóinkra és a célokra áttérve, több fontos világverseny lesz 2022-ben. Felnőtt Európa Bajnokság Münchenben kecskeméti résztvevővel (Palkovits István), U20-as Világ Bajnokság Columbiaban (Barna Patrícia magasugrás és hétpróba versenyszámban, Szép Marcell pedig 100m síkfutásban pályázik a kijutásra), valamint Jeruzsálemben az U18-as korosztály Európa Bajnoksága lesz, ahova több tehetséges fiatallal készülünk. A sprinterek: Faragó Rómeó és Deák Zalán, súlylökésben Pap Kincső és Retkes Réka, míg gerelyhajításban Bencsik Adél, végül hétpróbában Vancsik Petra küzd a kvalifikációs szintért. 

Ha már a nagy eredményekről beszélünk, hosszú idő után, újra felnőtt Európa Bajnokságon szerepel egy karcos atléta, hiszen Palkovits István tavaly teljesítette a kvalifikációs szintet 3000 méter akadályfutás versenyszámban! Készen áll az egyesület egy felnőtt profi sportoló támogatására?

Gőzerővel dolgozunk az ügyön és nem könnyű egy egyéni sportolónak támogatót találni. Pistu esetében sikerült megnyerni az ügynek az Autoflexet, melynek vezetője H. Szabó Sándor, maga is korábban kiváló távfutó volt. Emellett a Magyar Atlétikai Szövetség és a KARC is támogatja abban, hogy elsősorban csak a futásra kelljen koncentrálnia és helyi szinten minden adott egy távfutó számára. Természetesen (mivel több kimagasló gyerekünk van) ezt a munkát folytatjuk, amelyben a Város segítségére is számítunk. Ami tanúság (nekem), hogy ezen a szinten erre a feladatra már egy külön csapat kell. Pistura visszatérve a Szövetség jóvoltából, jelenleg edzőjével, Németh Gyulával, négyhetes magaslati (Kenya) edzőtáborban készül az idei év kihívásaira. 


Ha már a fejlődésnél tartunk, újra láthatjuk a pályákon Simity Lászlót, aki olimpikonunk, Boros László magasugró edzője volt! Bővült az edzői gárda?

Ez egy másik nagy öröm, hogy Laci, aki eddig is a kicsiknél segített, visszaállt a nagyok felkészítésébe. Hatalmas tudása és tapasztalata már elég hamar megmutatkozott a csapat magasugró eredményeiben. Vele közösen dolgozom, úgy osztjuk szét a munkát, hogy minél több idő jusson az egyéni képzésre. Kedvenc számában, a magasugrásban nagyon jól állunk, hiszen a felnőtt és a korosztályos ranglistákon egy sor karcos található. Felnőtt és U20-as korosztályban Barna Patrícia, az U23-ban Németh Mátyás, a serdülőknél a két ranglista vezető Molnár Viktória és Vancsik Petra, valamint rajtuk kívül is számos kitűnő ugró jelzi ennek a szakágnak az erejét egyesületünkben. 

Várhatóak egyéb személyi változások is az egyesületben?

A versenyzők terén van mozgás. Két kiváló versenyzőnk eligazolt tőlünk továbbtanulás okán. Szűcs Szabina a Budapesti Honvédban folytatja, míg Beregszászi Renáta a Szegedi Vasutas SE-ben. Ami nagy öröm, hogy mindkettőjük kiváló szakemberrel készül, Szabina edzéseit Zsivoczky Attila irányítja, Renátáét pedig Eperjesi László. Hozzánk is jöttek tehetséges sportolók. Apáti Bence (ifjúsági EB és EYOF ezüstérmes távfutó) személyében Palkovits István új edzőtársat kapott. Bence Békéscsabáról érkezett. Hernádról három tehetséges fiatal került az egyesületünkbe, Pap Kincső U16 magyar bajnok súlylökő, valamint Zalabai Réka és Borsos Zsófi. 

Egyre több platformon hallhatunk a 2023-as Budapesti Atlétikai Világbajnokság jelentőségéről. A Karc hétköznapjaira, célmeghatározásaira mekkora hatással van az esemény?

Két tényező fontos. Az egyik, hogy Magyarország házi gazdája lehet a világ egyik legnagyobb sport eseményének. Erre minden atlétabarát nagyon büszke lehet és természetesen a kecskeméti atléták is nagyon várják már ezt az eseményt. Nemcsak azért, hogy nézőként üljenek a lelátón, hanem azért is, mert néhányuknak van esélye arra, hogy szerencsés esetben akár rajthoz is álljanak. Nyilván Palkovits Istvánnak van erre a legnagyobb lehetősége, de mi titokban bízunk abban, hogy Barna Patrícia vagy akár Fekete István is tud annyit javulni, hogy akár ők is ott lehetnek. A tehetségük mellett reményeink szerint egy többlet motiváció az, hogy hazai pályán szerepelhetnek. Azért azt tudni kell, hogy atlétika sportágban az indulási jog megszerzése is brutálisan nehéz és éppen ezért nagy dicsőség. 

forrás: atletika.hu oldal
forrás: atletika.hu oldal

Végül pedig ejtsünk pár szót a helyi versenyekről! Az előző év során többször is drukkolhattunk hazai pályán sportolóinknak, idén is lesznek helyi rendezésű események?

A tavalyi év sikere alapján újra megkaptuk a Váltó Bajnokság szervezési jogát, valamint mi rendezhetjük a Közép-Magyarországi Régió U16-U14 korosztály versenyét, melynek keretein belül többpróbázóink hazai pályán is bemutatkoznak majd. A Sport XXI. és a Kölyökatlétika (U12,U10,U8) versenyei, valamint a Diákolimpia versenyei is itt lesznek Kecskeméten. 

Köszönöm az interjút, és sok sikert kívánunk az idei évhez is! Hajrá KARC!


© KARC Atlétika. Minden jog fenntartva.
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el